Saturday, May 1, 2010

TEGUR PEMIMPIN : MUKTAMAR PLATFORM SEBENAR

MARANG – Muktamar atau mesyuarat agung parti merupakan platform paling sesuai untuk menegur pemimpin atau memberikan pandangan tehadap apa-apa dasar parti.

Namun sesetangah ahli PAS cenderung menggunakan teknologi maklumat seperti blog, facebook dan laman sembang sosial bagi menyalurkan kritikan.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad berkata tindakan tersebut kurang sesuai dan boleh mendedahkan PAS kepada perselisihan sesame sendiri dan perpecahan dalaman

Beliau berkata ahli-ahli PAS boleh memberi pandangan dan teguran kepada pimpinan parti tetapi mesti menggunakan saluran yang betul.

“Kita (ahli PAS) boleh beri pandangan, teguran dan nasihat kepada pimpinan parti tetapi atas platform yang betul.

“Kritikan kita (ahli) bukan diblog atau di alam maya yang boleh dilihat oleh semua orang termasuk musuh-musuh Islam,” tegasnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Muktamar Tahunan Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu Kali Ke-41, di Dewan Banat, Rusila, Marang, hari ini.

Menurutnya, kecenderungan manusia menggunakan kemudahan teknologi maklumat mendorong kepada kritikan terbuka melalui blog-blog di alam maya ini.

Akhirnya, kata Ustaz Idris perbuatan tersebut boleh mengundang perselisihan serta perpecahan sesama sendiri dalam parti.

Hadir sama pada majlis tersebut Ketua Penerangan PAS Terengganu, Ustaz Nik Mohammad Zawawi Salleh, Exco Pemuda PAS Pusat, Ustaz Khairil Nizam Khairuddin dan Ketua Pemuda PAS Terengganu, Ustaz Mohd Nor Hamzah.

No comments:

Post a Comment